FRA MEDIER
Scandlines-salget
Aftale om salget af Scandlines bekræftes nu igen, uden endelig aftale er indgået og underskrevet. Salgsprisen antages at være 11,2 milliarder kroner hvoraf den danske statskasse får halvdelen. De konservative ønsker pengene brugt til forbedring af signalsystemet på de danske jernbaner. En udskiftning af hele signalsystemet vil komme til at koste 13 milliarder.
Børsen, 18/6, side 21
Mærsk sælger tankskibe
"Maersk Ramsey" og "Maersk Rye" er begge solgt til et libanesisk selskab for 48 mio. dollar stykket. I 2004 blev de to skibe købt for 23,5 mio. dollar stykket. Sidste uge blev "Maersk Pristine" solgt til Grækenland for 70,7 mio. dollar.
Børsen, 18/6, side 8
Mindre olie fra Nordsøen
Nye tal fra DUC viser, at der blev hentet ca. 12 procent mindre olie på danfeltet. Alt i alt blev der fyldt 265.500 tønder i maj mod 301.500 tønder i maj sidste år. Også gasproduktionen faldt ret kraftigt, fra 772 Nm3 til 501 Nm3 i år.
Borebisser er utilfredse
"Det er rigtig trist at se, hvordan virksomhederne glemmer sine medarbejdere på havet," konstaterer formanden for Dansk Metals offshoreklub, Jan Hansen, i en skriftlig kommentar til borsen.dk. Udtalelsen kommer efter, at personalechef Peter Lindemann fra Mærsk Olie og Gas, i høje toner har rost firmaets vilje til at lave fleksible arbejdstider og samtidigt være lønførende.
Jan Hansen forklarer, at lønnen ikke er højere end på land, pladsen på platformene er trang og der arbejdes op til 200 timer for hver tur på boreriggen i løbet af 14 dage. "Den seneste overenskomst skulle have været fremsynet og tiltrække nye, dygtige medarbejdere til offshore-industrien. Sådan blev det bare ikke. For de overenskomstansatte, der arbejder offshore, gælder den gammelkendte Mærsk-stil stadigvæk. Her er ingen lønføring," skriver han.
Oliefelt i Nigeria erobret
En militant gruppe har erobret et oliefelt i Nigeria og holder 24 oliearbejdere som gidsler. Feltet tilhører et italiensk ejet selskab og den normale produktion er på 40.0000 tønder olie dagligt.
Trepartsaftale til en pris af 6,5 milliarder
Der har i den senere tid været ført forhandlinger mellem fagbevægelsen, regeringen og de offentlige arbejdsgivere om en kvalitetsreform af den offentlige sektor. Der har fra starten været intern uvilje i dele af fagbevægelsen over disse forhandlinger med en borgerlig regering, men i dag er det lykkedes at nå en aftale, dog uden en af parterne i fagbevægelsen, nemlig FTF, som forlod forhandlingerne lørdag. Tilbage er både LO og AC som søndag sammen med statsministeren udtrykte tilfredshed med den indgåede aftale. Aftalen drejer sig først og fremmest om et løft til uddannelsesområdet, men det er også meningen der skal gøres mere for arbejdsmiljø og ledelse.
Det var netop på uddannelsesområdet FTF meldte fra fordi de ikke mente der blev givet nok til efteruddannelse. Efter FTF's mening var der, da forbundets delegation forlod forhandlingerne, afsat ca. 7 milliarder til LO-grupperne, men kun 1 milliard til FTF, som ellers repræsenterer 34% af de offentligt ansatte.
Navigatører og mestre blev færdige med Supply-overenskomst
Aftalen indeholder:
Overførsel af ramme fra hovedaftale, herunder:
Kursusordning bortfalder
Udlændingetillæg bortfalder
3 x 4 procent i hyrestigninger + skattereformtillæg
Fastholdelsestillæg: Pr. 1. april, hvis 1 års anciennitet +6.000 kr, hvis 2 år +11.000 (for overstyrmænd og 1. mestre). Aftale uden præjudice for andre stillinger andre steder.
Det lykkedes ikke at få kompensationsregler for sen afløsning gældende fra havelåge til havelåge.
Overholdelse af frihedsperioder skal drøftes indgående i et udvalg.
Valutakurser